Omavalmistemoottoripyörä Suomessa?

10.11.2015 klo 13:55

Nyt kannattaa ottaa kuppi kahvia, teetä tai muuta virvoiketta ja (ehkä kerrankin) lukea PJ:n palsta läpi. Nyt ollaan uuden mahdollisuuden äärellä - mutta emme voi luvata vielä muuta kuin yrittää parhaamme Apu 2.1-projektin ensimmäinen etapin saamisessa maaliin. Mistä on siis kyse?

Lyhyesti kerrottuna MMAF:n viimevuosien tavoite on ollut selkeyttää rakentelulainsäädäntöä olemassa olevien pykälien ja vaatimusten osalta, sekä mahdollistaa omavalmistemoottoripyörien rekisteröinnin tieliikennekäyttöön. Jäljenpänä mainittu osa projektia on edistymässä nyt hallituksen esityksen muodossa. 

Mitä se sitten on vaatinut? Se on monimutkainen kokonaisuus byrokratiaa, päättäjien tapaamisia, puheluita, sähköposteja, lausuntoja, hyvää yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa, MMAF:n jäsenistön tukea asiallemme ja yhdistyksen hallituksen sekä muiden asiassa avuksi olleiden henkilöiden lukemattomia työtunteja. Paljon on tehty, paljon on tapahtunut ja paljon vielä tekemättä. Tässä vaiheessa voimme kertoa, että L-luokan omavalmisteita koskeva hallituksen esitys on etenemässä eduskunnassa ( HE 24/2015 vp). Sen omavalmisteita koskevat osuudet ovat pääosin syntyneet MMAF:n vaikuttamisen tuloksena edellämainituilla tavoilla. Se ei olisi onnistunut ilman jäseniämme, jotka mahdollistavat toiminnan antamalla sille valtuutuksensa ja rahallisen tukensa jäsenmaksun muodossa. Näin ollen olemme erittäin kiitollisia pitkäaikaisille jäsenillemme ja toivomme yhä uusien henkilöiden sekä yhteisöjen liittyvän mukaan yhteiseen projektiimme!

Nyt luultavasti mietit että mitä siellä lain kirjaimessa tullaan sanomaan. Otetaanpa siis härkää sarvista, tai hallitusta lakiesityksestä. Meitä koskevat kohdat esityksestä lainaan tähän, kokonaisuuden voit halutessasi käydä lukemassa MMAF:n sivuilta.

 "Liikenne- ja viestintävaliokunnan mietinnön LiVM 19/2014 vp (*PJ:n huomio: MMAF osallistunut asian valmisteluun suuressa mittakaavassa.) mukaisesti asetuksella olisi tarkoitus lisäksi täsmentää L-luokan EU-asetuksen mahdollistaman liikkumavaran käyttöä yksittäiskappaleiden osalta. Suomessa saisi jatkossa ottaa käyttöön yksilöllisesti valmistettuja moottoripyöriä lievennetyillä päästö- ja meluvaatimuksilla, jolloin vaatimustaso ja mittausmenetelmä ei aiheuttaisi merkittäviä lisäkustannuksia. Yksilöllisesti valmistettuna moottoripyöränä pidettäisiin sellaista ajoneuvoa, jonka osista vähintään 50 prosenttia ei olisi sarjavalmisteisia eli yli puolet osista tulisi olla omavalmisteisia. Yksilöllisesti valmistettuun toisessa ETA-maassa tai Ahvenanmaalla käyttöönotettuun moottoripyörään sovellettu vastaavan tason päästövaatimus tunnustettaisiin Suomessa ajoneuvolain 29 a §:n nojalla. Tällä hetkellä rakentelu tapahtuu pitkälti vanhojen päästövaatimusten aikaisten aihioiden ympärillä ja jatkossa tällaisia moottoripyöriä saisi käytännössä valmistaa myös uutena. Koska kyseisillä pyörillä ei käytännössä ajeta paljon, päästövaikutukset nykytilanteeseen verrattuna jäisivät vähäiseksi. Rekisteröintikynnystä jatkossakin pitäisi korkealla se, että rekisteröitävästä moottoripyörästä joutuu maksamaan myös autoveroa."

"Muiden ajoneuvojen kuin autojen ja niiden perävaunujen pitkälle yksityiskohtiin menevien teknisten vaatimusten norminantovaltuudet siirrettiin Liikenteen turvallisuusvirastolle. Norminantovaltuuksien siirtämisessä Liikenteen turvallisuusvirastolle lähtökohtana oli muodostaa virastolle siirrettäviksi normeiksi sääntelykohteiden kokonaisuuksia, jotta säännösten ja määräysten valmistelussa ja päivittämisessä vältyttäisiin päällekkäisestä työstä ministeriön ja viraston kesken. Tällä pyrittiin selkeyttämään ajoneuvoja koskeviin vaatimuksiin liittyvää tehtävänjakoa ministeriön ja Liikenteen turvallisuusviraston kesken ja tehostamaan liikenne- ja viestintäministeriön toimialan säädösvalmistelua."

Yksinkertaistettuna voimme siis sanoa, että pelkkä hallituksen esitys ja mahdollinen lain hyväksyminen ei tuo omavalmisteita kaduille. Se vaatii meiltä seuraavaksi yhteistyötä Liikenteen turvallisuusviraston Trafin kanssa, jonka alle norminsääntövaltuudet ovat siirretty. Trafin kanssa yhteystyö mm. norminantovaltuuksista keskusteltaessa ja koko Apu 2.1-hankkeesta keskustellessa on ollut erinomaista. Olemme tyytyväisiä nykymallisen Liikenteen turvallisuusviraston ja heidän henkilökuntansa toimintaan ja toivomme hyvän yhteistyön kantavan pitkälle jatkossa. Heidän suhtautumisensa asioihin on ollut rakentava ja olemme päässeet hyvin eteenpäin siinä miten rakennetaan liikenneturvallisia ja lain kirjaimen täyttäviä moottoripyöriä. Niin omavalmisteena kuin nykyisellä mallilla sarjavalmisteisia muunnellen.

Olemme ensimmäisistä keskusteluista lähtien Liikenteen turvallisuusviraston Trafin kanssa olleet samoilla linjoilla siitä, että viedään Apu 2.1-projektia eteenpäin kahdessa osassa. Ensimmäiseen valikoitui omavalmistemoottoripyörät, josta kuulitte nyt jo hiukan tarkemmin. Seuraavassa vaiheessa paneudumme nykyisen rakentelulainsäädännön epäkohtiin, mutta yksi asia kerrallaan. Näillä näkymin on todennäköistä että ensimmäinen osa edistyy ajokauden 2016 aikana. Tarkempaa aikataulua emme pysty kertomaan ja jokaisen pitää muistaa, ettei mikään näistä asioista ole kirkossa kuulutettu. Tarkemmin emme voi avata keskeneräisiä asioita, mutta tiedotamme jatkossakin aina kun on jotain konkreettista antaa luettavaksi. Joten jäitä hattuun, vaikka itseänikin kihelmöi ajatus omavalmisteisesta moottoripyörästä Suomen teillä.

Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Sakari Mäkinen
Puheenjohtaja
Modified Motorcycle Association of Finland